Monday, 5 August 2013

MENJAWAB DAKWAAN USTAZ ZAHARUDDINSalamullah alaika.

Nampaknya budaya fitnah semakin tersebar. Saya yang tidak tahu menahu pun terkena debu fitnah ini.

Ulasan saya adalah seperti berikut;

Pertama :
sebenarnya memang saya dipelempang ust zaharuddin muhammad bertempat di kopitiam kaya, R & R jejantas Sungai Buloh. Ketika itu, saya sedang mengulang kaji pengajian tafsir di situ. Tiba tiba datang ustaz zaharuddin yang membawa topi keledar dan di tangannya memakai sarung tangan pemanduan motosikal.

Bila saya nampak beliau saya pun mempersilakan beliau duduk. Sejurus beliau duduk, dia terus melempang pipi kanan saya dengan belakang tangan beliau secara tiba2. 

Saya tidak membalas. Kelihatan bibir beliau seperti terketar ketar. 

Lalu, saya memerhatikan keliling kerana di situ terdapat ramai pengunjung di kedai tersebut. 

Saya pun bertanya khabar tentang dirinya, tentang anak anak beliau dan keadaan belajar beliau. Perbualan kami selepas itu jadi mesra.

Pertemuan itu, ust zaharuddin yang permisi dahulu. Sebelum beliau permisi, saya ada cakap kat dia bahawa saya minta maaf kalau saya ada buat sesuatu yang dia marah. Dia pula peluk saya dan meminta maaf terhadap tindakan dia lempang saya itu dan dia berjanji nak bayar teh tarik yang saya minum. 

Dengan nada gurauan saya berkata: "nasib baik tak berdarah. Kalau berdarah, ikut undang undang islam dah kena qisas dah ni"

Kedua : 
selepas kejadian tersebut, saya ada diperlekehkan oleh sebilangan rakan2 pas yang benci saya tentang kejadian ini dalam FB. Tetapi saya tidak melayannya. Saya hanya terfikir, kemungkinan ust zaharuddin cerita kepada mereka. 

Ketiga : 
dalam jangka minggu ini, ada ramai yang menghubungi saya bertanya perkara ini. Sebenarnya saya terkejut, kenapa jadi bising balik isu ini? Saya tidak tahu menahu macam mana ia boleh tersebar sebegini sekarang sedangkan ia sudah lama berlaku.
Bila ada orang bertanya kebenaran cerita itu. Saya hanya membenarkan sahaja dan menyatakan bahawa ia cerita lama dan ust zaharuddin sudah meminta maaf dan saya sudah maafkan.

Keempat :
ٍٍSaya terkejut dengan dakwaan ustaz zaharuddin ini. Beliau menafikan perkara yang buat sendiri. Saya harap, perkara fitnah sebegini tidak sewajarnya berlaku.

Akhir ; ana sedia mengadap ust zaharuddin sendiri dalam isu ini. Di sini saya sertakan no telefon saya : 0193483478 dan no whatsapp : 01114271752. 

Salam ramadan.

5 comments:

 1. Bismillah.

  Dari kisah ustaz wan ji tersebut, tak diceritakan sebab musabab Ustaz Din lempang/tampar ustaz. Ustaz wan ji pun dalam kisah itu tak pula bertanya mengapa dilempang/ditampar?

  Apa yang kita fahami kejadian lempang/tampar dari kisah Ustaz wan ji adalah seperti berikut:

  dipersilakan duduk-ditampar (dengan belakang tangan)-bertanya khabar-berbual mesra-minta maaf kalau ada buat Ustaz Din marah-dipeluk dan dipohon maaf tindakan tampar/lempang-dijanji nak dibayar teh tarik-bergurau

  Keseluruhan cerita ini langsung tak menggambarkan fitnah yang tersebar- ditampar kerana mencarut.

  Sekian analisis saya.

  wassalam.

  mfr

  ReplyDelete
 2. Imaginasi saya dan rakan di sekeliling...

  Ramai yang kata,
  Ceritanya umpama "Suarez" yg disentuh, and bergolek-golek kesakitan, then terus je dapat sepakan penalti..

  Mungkinkah ini cerita Suarez Malaysia???
  Apakah sekadar inginkan popularity??
  Atau memalukan individu??

  Maafkan saya, X heboh pun xpe kot, kalau nk menghadap, terus je hadap, kawan lama2, xkan x kenal rumah kot...

  Umumnya,

  #mohon x jadi seperti cicak dlm masjid#

  ReplyDelete
 3. Susah hati tengok kamu gaduh-gaduh dalam bulan Ramadhan yang mulia sesama ahli jemaah seperjuangan! Astaghfirullahal-'azhim!

  ReplyDelete
 4. Bhai Wan Ji...

  Relaks... kebenaran akan terserlah jugak nanti... jangan dok risau...

  C++
  CipanTapirTenuk.Blogspot

  ReplyDelete
 5. Jangan risau..cctv Allah kan ade...fitnah di dunia, balas di akhirat...x ke gtu?

  ReplyDelete